Zdravila na recept

Lekarna Novak Novo mesto

Za zdravila, ki imajo režim izdaje na recept, je najprej potreben obisk pri zdravniku. Nato lahko zdravila dvignete v lekarni z vašo kartico zdravstvenega zavarovanja. Recepti so večinoma predpisani v elektronski obliki (e-recept), še vedno pa je možen tudi predpis v pisni obliki.

Magistri farmacije vam ob izdaji zdravila svetujemo o pravilni in varni uporabi zdravil, o predpisanem odmerjanju in posebnostih pri jemanju vaše terapije. Pacienti, ki imajo v redni terapiji veliko zdravil in potrebujejo pomoč za lažje razumevanje in jemanje zdravil, se lahko dogovorijo za izdelavo osebne kartice zdravil.

Na recept lahko dobite zdravila, ki so objavljena na seznamu v Centralni bazi zdravil.

Poznamo več vrst zdravniških receptov:

Zeleni recept

Zdravnik predpiše recept. Stroške za zdravila in storitve v lekarni vam krijeta ZZZS in vaša zavarovalnica dodatnega zdravstvenega zavarovanja.

Recept ima veljavnost 1 mesec od datuma predpisa zdravila. Izjema so antibiotiki, za katere recept velja 3 dni od datuma predpisa in narkotiki, pri katerih recept velja 5 dni od datuma predpisa zdravila.

Beli recept

Če vam zdravnik predpiše beli recept, stroškov za zdravila ne krije zavarovalnica (razen pri nekaterih zdravilih v primeru, da imate sklenjeno nadstandardno zavarovanje). Kljub temu, da ste samoplačnik, potrebujete recept za zdravila, katerih režim izdaje je na recept in jih tako ni možno kupiti v prosti prodaji.

Beli recept običajno dobite, kadar obiščete samoplačniško ambulanto, pri zdravilih, ki so razvrščena na negativno listo (jih zavarovalnica ne krije), pri obisku zdravnika v tujini,… Zdravila predpisana na beli recept lahko bolnik dvigne najkasneje v enem mesecu od datuma predpisa recepta.

Zdravniški recepti so lahko:

- neobnovljivi

Recept je namenjen enkratnemu dvigu zdravil v lekarni in ima običajno veljavnost en mesec od datume izdaje (izjema antibiotiki in narkotiki).

- obnovljivi

Zdravnik označi število ponovitev dvigov zdravila. Veljavnost obnovljivega recepta je največ eno leto od datuma predpisa, vendar je potrebno narediti prvi dvig zdravila v lekarni v roku enega meseca od datuma predpisa. V primeru papirnatega recepta, morate naslednji dvig zdravila narediti v isti lekarni. Pri elektronskih receptih lahko zdravila v ustreznih časovnih intervalih dvigujete v različnih lekarnah. Praviloma se obnovljiv recept predpisuje pri kroničnih terapijah.

Zdravila brez recepta

Lekarna Novak Novo mesto

Zdravila brez recepta so namenjena za samozdravljenje težav, ki praviloma ne zahtevajo obiska zdravnika.

V lekarni vam bomo pomagali pri pravilni izbiri in svetovanju najbolj primernega zdravila za lajšanje vaših težav pri prehladnih obolenjih, bolečinah, alergijah, želodčnih težavah, kašlju, podpori imunskemu sistemu, blažjih psihičnih težavah in prebavnih motnjah. Pomembno je tudi, da ob izdaji zdravil v lekarni upoštevamo vašo morebitno redno terapijo z ostalimi zdravili in izdelki za podporo zdravju.

Lekarna Novak: Zdravila na recept ali brez recepta
GOR