Meritve in testi

Lekarna Novak Novo mesto

Podjetje Ortopedix je specializirano za izdelavo korekcijskih ortopedskih vložkov za vse vrste obutve, ki se izdelajo na osnovi senzorsko računalniške analize stopal.

Ob opravljeni analizi lahko v pogovoru z usposobljeno zastopnico podjetja izveste tudi kaj več o stanju obremenitev vaših stopal in kako te obremenitve vplivajo na vaše zdravje, lahko pa tudi naročite izdelavo prijetnih, mehkih ortopedskih vložkov, ki bodo izdelani posebej za vas.

Korekcijski ortopedski vložki preventivno ščitijo ter blažijo posledice, ki nastopijo zaradi težav, kot so bolečina v hrbtenici, deformacija palčne kosti (Hallux Valgus) in pojavom petnega trna.

Izdelajo se lahko različni modeli in sicer ACTIVE (za športno obutev, pa tudi za delovno obutev), USNJENI (za klasično obutev) ter ELEGANT (za elegantno obutev ter vse vrste natikačev in ostale odprte obutve).

Lekarna Novak Novo mesto

Brezplačne računalniške analize stopal se izvajajo v naših lekarnah. Za termin nam lahko pišete na naš elektronski naslov info@lekarna-novak.si ali nas pokličete na 07/ 3322-700.

Merjenje ravni glukoze v krvi (krvnega sladkorja) je zelo pomemben del vodenja sladkorne bolezni.

Raven glukoze mora biti izmerjena v ustreznih situacijah in primerno pogosto.

Z meritvami lahko izveste več o povezanosti glukoze s prehrano in gibanjem. Bolje ko boste razumeli vplive na svojo raven glukoze, lažje boste dosegali zastavljene cilje in pri tem tudi vztrajali. Z meritvami glukoze ovrednotimo tudi uspešnost delovanja zdravil.

SAMOKONTROLA KRVNEGA SLADKORJA

Za merjenje ravni glukoze v krvi potrebujete sprožilno napravo in lancete za odvzem krvi iz prsta ter merilnik in testni listič za izvedbo meritve. Pri merjenju sledite naslednjim korakom:

» Umijte in posušite si roke. Roke si umijte v topli vodi, saj s tem pospešite prekrvitev.
» S sprožilno napravo se zbodite v prst in iztisnite kapljico krvi.
» Kapljico krvi nanesite na testni listič, kot je zapisano v navodilih za uporabo vašega merilnika.
» Počakajte nekaj sekund, da se rezultat izpiše na prikazovalniku merilnika.
» Lanceto in testni listič odvrzite v skladu z navodili.

Pri odvzemu krvi sledite navodilom proizvajalca za vašo sprožilno napravo. Da dobite kapljico krvi, stresajte roko pod zapestjem ali nežno stiskajte prst, ki ste ga zbodli. Najpogostejše je merjenje ravni glukoze v krvi iz prstne blazinice.

Lekarna Novak Novo mesto: Meritev sladkorja v krvi

Merjenje ravni glukoze v krvi izvaja medicinsko usposobljena sestra v naši lekarni na Drski. Za termin nam lahko pišete na naš elektronski naslov drska@lekarna-novak.si ali nas pokličete na 07/ 2927-370. 

Krvni tlak zagotavlja primeren pretok krvi v ožilju. Z rednim merjenjem krvnega tlaka lahko odkrijemo povišan krvni tlak. Pri tem je seveda pomembna natančnost merilnika za krvni tlak.

Višino krvnega tlaka določata dve vrednosti: sistolični (višja vrednost) in diastolični (nižja vrednost) tlak. O optimalnem krvnem tlaku govorimo, kadar je diastolični tlak pod 80mmHg in sistolični tlak pod 120mmHg. Pri arterijski hipertenziji je sistolični krvi tlak 140 mmHg ali več in/ali diastolični krvi tlak 90 mmHg ali več.

Pri merjenju krvnega tlaka upoštevamo nekaj nasvetov:
» uporabljajmo klinično preizkušen merilnik
» tlak si izmerimo zjutraj, opoldne in zvečer
» pol ure pred meritvami ne jemo in pijemo ter ne kadimo
» manšeta mora biti prave velikosti (zadostovati obsegu nadlakti)
» roka mora biti v višini srca.

Izmerjene vrednosti si redno beležimo in se v primeru odstopanj posvetujemo z zdravnikom.

Lekarna Novak Novo mesto: Meritev krvnega tlaka v lekarni Novak

Za termin nam lahko pišete na naš elektronski naslov drska@lekarna-novak.si ali nas pokličete na 07/ 2927-370.

V sodelovanju s podjetjem Biovis opravljamo analize telesa.

Testiranje poteka pol ure s posebnim aparatom, ki deluje na principu bioresonance.

Pogledamo vse pomembne organe v telesu, vitamine, minerale in težke kovine. Na koncu se s svetovalko pogovorite, kako lahko izboljšate svoje zdravje s prehrano, gibanjem, tekočino in kakovostnimi prehranskimi dopolnili.

Brezplačno testiranje se izvaja v naših lekarnah. Za termin nam lahko pišete na naš elektronski naslov info@lekarna-novak.si ali nas pokličete na 07/ 3322-700.

Medicinske kompresijske nogavice so učinkovit in nujen pripomoček pri zdravljenju venskih obolenj.

Nogavico mora predpisati zdravnik. Prav tako določi kompresijsko stopnjo in dolžino. Medicinske nogavice so na voljo v različnih modelih (dokolenke, nogavice do dimelj, hlačne nogavice, za nosečnice, nogavica za eno nogo s pasom), dolžinah in velikostih. Za nekatere paciente s posebnostmi je treba izdelati nogavico po meri.

Ustrezna velikost medicinske kompresijske nogavice je za uspešno zdravljenje zelo pomembna. Velikost vam s pomočjo natančnih izmer obsegov in dolžine noge na določenih mestih ugotovi strokovno usposobljeno osebje v naši lekarni.

Redno nošenje medicinskih kompresijskih nogavic prepreči zastoj krvi in otekanje nog, pospeši proces zdravljenja, prepreči ponovitev bolezni, zmanjša bolečine in doseže najboljše kozmetične učinke.

Lekarna Novak: Kompresijske nogavice

Kompresijsko zdravljenje

Z nošenjem medicinskih kompresijskih nogavic izvajamo zunanji pritisk na veno. Poveča se pretok krvi, izboljša delovanje zaklopk in zmanjša tok krvi nazaj. Kompresijo (stopnjo pritiska) določi zdravnik. Gre za osnovno zdravljenje, ki je lahko samostojno ali kot podpora drugih metodam (sklerozaciji, venoaktivnim zdravilom, operaciji). Načeloma vse bolnike zdravijo tudi s kompresijskimi nogavicami, tako se prepreči napredovanje bolezni in blaži simptome.

Merjenje holesterola v krvi izvaja medicinsko usposobljena sestra v naši lekarni na Drski. Za termin nam lahko pišete na naš elektronski naslov drska@lekarna-novak.si ali nas pokličete na 07/ 2927-370.

PLETIZMOGRAFIJA je meritev venskega pretoka, kjer vam izmerimo čas polnjenja ven in pa sposobnost mišične črpalke.

Gre za nekaj minutno meritev, kjer vam dve sondi namestimo ob gležnjih leve in desne noge.

Na podlagi rezultatov in pa vaših občutij glede nog, vam priporočamo različne pristope k boljšemu počutju in zdravju vaših nog.

Na brezplačno merjenje z venskim pletizmografom se lahko naročite preko elektronskega naslova info@lekarna-novak.si ali telefona (07) 33 22 700.

GOR