Prehranska dopolnila

Lekarna Novak Novo mesto

Ljudje vse pogosteje posegajo po različnih prehranskih dopolnilih, ki so dandanes dostopna ne samo v lekarnah in specializiranih trgovinah, temveč tudi v določenih prodajalnah z živili in nenazadnje tudi na spletu.

Prehranska dopolnila po definiciji spadajo med živila in so namenjena le dopolnjevanju neustrezne, hranilno osiromašene prehrane, ne pa tudi zdravljenju in preprečevanju bolezni, kot to velja za zdravila. Vsebujejo lahko različne vitamine, minerale, aminokisline in maščobne kisline. Prav tako pa vsebujejo tudi določene rastline in njihove izvlečke, vlaknine, mikroorganizme in nekatere druge dovoljene snovi s fiziološkim učinkom, ki so lahko naravnega ali sinteznega izvora. Vsebnost teh snovi mora biti količinsko navedena, proizvajalec pa mora pri navajanju podatkov na embalaži in označevanju upoštevati Pravilnik o prehranskih dopolnilih, veljaven v RS Sloveniji.

Zavedati se moramo, da so prehranska dopolnila varna, če jih uživamo skladno s priporočili proizvajalca in pri tem upoštevamo njihov priporočen dnevni odmerek. Nikakor pa ne smejo postati edini vir hranil ali nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano. Pri izbiri prehranskih dopolnil morajo biti še posebej previdni ljudje s pridruženimi boleznimi, pri uživanju pa je vedno potrebno upoštevati strokovni nasvet zdravnika ali farmacevta.

Lekarna Novak Novo mesto: Prehranska dopolnila
GOR